Skam, liv, lyst, Tantra, Kærlighed

Skam i kroppen

posted in: Artikler, Skam, Workshops | 0
Min helt forkerte krop i et tantrisk møde - her bliver den pludselig helt perfekt <3
Min helt forkerte krop i et tantrisk møde – her bliver den pludselig helt perfekt <3

Der er noget skamfuldt ved min krop – min mave er for stor, og mine overarme for tynde. Men skammen handler ikke om det overfladiske, den går dybere – også den gang da jeg var slank og fit, fulgte den mig. Følelsen af kropslig skam har været et basisvilkår – altid!

I dag var jeg i svømmehallen – en helt almindelig ting at gøre på en regnfuld sommerferiedag med ungerne hjemme.
Der opstod en bevisthed i mig om ‘noget’ der ikke var der – en kropslig følelse der ellers altid følger mig i svømmehallen.

Fravær af skam

Jeg har det godt! Der er ingen kropslig spænding over at være synligt eksponeret blandt fremmede. Wow! 🙂

Det er som når en tand holder op med at gøre ondt – det varer lidt, og pludselig registrerer man lettelsen i kroppen. I den erkendelse genkaldte jeg mig følelsen af skuldre der var trukket beskyttende sammen, en nakke der dukkede sig lidt, en mave og brystkasse i svag, men tydelig, beskyttende spænding. Forsvar. Måske en forventning om angreb?

Tantra workshops og retreats

Tantra workshop - skamMåske de mange timer og dage på tantra retreats langsomt har skabt en ændring i mig? En kropslig erfaring af at ‘være OK’ – erfaret gennem uendeligt mange positive gentagelser? Det virker indlysende, at det at blive mødt/accepteret af andre kan virke ‘healende’ på min skam (og det er en erfaring man gør sig igen og igen på de seminarer).

Men lige nu tænker jeg at det ‘transformerende’ mere er selve opmærksomheden – på skammen. På tantra workshops møder man sig selv – der er intet mere virksomt rum til at bringe alt ens ‘shit’ op – kunne jeg ikke se skammen før – så bliver den bevidst i mødet med de andre.

Når bevistheden ‘ser’ den kropslige spænding/skammen, og ser hvordan det skaber afstand imellem mig selv og den anden, så kan det erfares (smertefuldt) hvordan jeg selv skaber ensomheden i mødet med de andre. Følelsen af manglende accept, af ikke at ‘være god nok’, af ‘forkerthed’, den kommer indefra. Og det ved vi jo allesammen godt – forskellen er i den konkrete kropslige erfaring! På workshops og retreats møder vi det igen og igen – og måske vækkes vores opmærksomhed med tiden.

Det er noget af det jeg gerne vil invitere ind til på mine workshops <3