Du inviterede, så nu må du også gennemføre

posted in: Artikler, Lyst, Sexualitet, Skam, Workshops | 0

Moral der skaber angst, afstand og forbehold

Historien om “Når du har sagt A, må du også sige B”, er en udbredt forestilling i vores kultur, en forestilling der inviterer os ind i forbehold og angst. Den historie forpester mødet imellem mennesker, da vi hele tiden må tage forholdsregler for at beskytte os selv imod andres forventninger og ønsker (Nu har vi danset, så skal vi også kysse – nu har vi kysset, så skal vi også elske osv. osv.)

Den mekanisme, skabt af ønsket om at kontrollere andre, fungerer ofte i det skjulte i os – ja, det tages nærmest som en naturlov, at det ene følger det andet, og at man har en forpligtigelse til ‘at levere’ – “Når nu man har lovet/lagt op til…”

Og hvad har det med Tantra workshops at gøre?

På Liv, Leg & Lyst’s workshops, kommer vi helt af os selv til at blive opmærksomme på hvornår historierne om vores forpligtigelser opstår i os. Og det inviterer os ind i undersøgelse af hvordan vi bevæger os i overensstemmelse med vores impulsive nej (og ja).

I en kontekst af at vi ikke skal noget – og helt sikkert ikke skal udholde noget – at man kan bryde ud af enhver øvelse/kontakt omgående og uden forklaring, og genoptage øvelsen – igen uden forklaring, der kan vi udforske præcis disse mekanismer i os selv.

Det kan være sjovt at se hvor mange impulsive “Ja’er” der opstår, når man føler sig kompetent i evnen til at bevæge sig, og ikke længere tager forpligtigelsen til også at sige “B” på sig :-).

Det gør noget ved os, især når vi har undersøgt det over noget tid, her er et par citater:

“Jeg er ikke (længere) så ængstelig, eller på vagt, når jeg møder en fremmed, jeg har tillid til at jeg godt kan bevæge mig (væk)….”

Og…

“Jeg bliver mere og mere modig ude i ‘den normale verden’ – jo mere jeg får trænet mit Ja og mit nej, jo mere tillid har jeg til min egen evne til at bevæge mig væk fra noget jeg ikke bryder mig om. Det gør mig meget mere modig og villig til at åbne op og gå ind i noget nyt, for jeg ved at jeg kan komme tilbage (til mig selv)”

Den slags tilbagemeldinger stemmer helt overens med det jeg personligt oplever i mit eget liv. Og det rammer bredt, jeg går i møde med hvem som helst, med stor tillid til min evne til at trække mig ud af et møde jeg ikke har lyst til at være i.

Så jeg er åben, og samtidigt vil nogen sikkert opleve mig ‘lukket’ – fordi jeg siger nej til meget, så snart jeg ser mig selv ‘udholde’…. Jeg går f.eks. til møder om potentielle opgaver som IT konsulent, hvorefter jeg siger nej tak til opgaven – fordi jeg ikke har lyst til at bevæge mig i den specifikke virksomhedskultur – eller hvad det nu kan være… Ingen forklaring er nødig, jeg bevæger mig i overensstemmelse med mig selv :-).

Glædeligt forår, husk at kysse <3